Jag heter Annelie Médoc och jag har jobbat som lärare för de lägre åldrarna i ca 20 år. Jag insåg tidigt möjligheterna med att använda datorn i undervisningen men jag använder också iPad och mina datortips kan du läsa om på www.anneliessenaste.blogspot.se.
Jag har nyligen gästspelat som skoldatateksansvarig i Vellinge men arbetar nu som IKT-pedagog och skoldatateksansvarig i Skurups kommun.
Och sist men inte minst så skriver jag recensioner på skolappar.nu
Jag kommer gärna ut och inspirerar och workshoppar på skolor och förskolor i Skåne.
Du kan kontakta mig via twitter @anneliemedoc, via facebook eller via mail: anneliemedoc@hotmail.com

fredag 30 mars 2012

Happi 123


Happi papi har kommit ut med ännu en app. Denna app är för ganska små barn och tränar taluppfattning inom talområdet1-10. Man har två ingångar. 

I den ena får man upp händer med fingrar som man själv kan styra om de ska vara uppe eller nere. När man tar upp fingrarna får man höra (på svenska, danska, norska, italienska eller engelska om man vill) hur många fingrar som för tillfället är uppe. Det spelar alltså ingen roll vilken finger man börjar med vilket är jättebra. Det man ska räkna är bilder som syns ovanför fingrarna. Man kan även ta på bilderna och få höra siffrorna men tyvärr måste man ta på dem i ordning annars kan det låta: Sju, fem, ett, åtta osv. Det är bara att hoppas att barnen förstår i vilken ordning de ska räkna dem. När man tagit fram lika många fingrar som det finns bilder så drar man i en spak och om man då svarat fel få man bara höra ett litet "mm" och så skakar bilden till lite och det känns inte som ett stort misslyckande. Bara att försöka igen...
För varje lyckat försök får man en lampa att tändas och efter 6 tända lampor får man ett samlingsmärke och det är ju en utmärkt belöning.

I den andra ingången är det ett domino. Man ska lägga brickorna rätt och man kan börja bakifrån eller framifrån. När alla brickorna är på plats går en elektrisk signal genom dem och man kan tända en lampa på slutet. Redan när man placerar brickorna får man höra ett elektriskt brus. När 3 lampor är tända får man ett tillbehör till en nalle, t ex mustasch.
I den sista nivån blir det en mix av övningarna och man ska klara dem utan misstag och på tid...
I appen finns det en liten avdelning för föräldrar där man kan få tips om att försvåra genom att ta bort ljudstödet från de saker man ska räkna och att man kan nollställa alla belöningar. Detta gör man via "inställningar".
En utveckling av appen (förutom ovanstående) skulle kunna vara att en vuxen kan ställa in svårighetsnivå på antalet bilder. För riktigt små barn hade det räckt med talområdet 1-5. Talet noll är väldigt svårt för barn att förstå och detta hade man kanske också kunnat väva in? Annars är detta en riktigt bra app för förskolebarn och då gärna tillsammans med en vuxen eller med kompisar.

Appen kostar bara 7 kr eller så kan man (om man arbetar på skola/förskola) anmäla sig för att skriva recension och då få promokod för nerladdning gratis. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar