Jag heter Annelie Médoc och jag har jobbat som lärare för de lägre åldrarna i ca 20 år. Jag insåg tidigt möjligheterna med att använda datorn i undervisningen men jag använder också iPad och mina datortips kan du läsa om på www.anneliessenaste.blogspot.se.
Jag har nyligen gästspelat som skoldatateksansvarig i Vellinge men arbetar nu som IKT-pedagog och skoldatateksansvarig i Skurups kommun.
Och sist men inte minst så skriver jag recensioner på skolappar.nu
Jag kommer gärna ut och inspirerar och workshoppar på skolor och förskolor i Skåne.
Du kan kontakta mig via twitter @anneliemedoc, via facebook eller via mail: anneliemedoc@hotmail.com

söndag 28 augusti 2011

Math bubble all VS

Tävlingsbenägen? Var och en får sin sida av skärmen och utmanas både av motspelaren och av att svara innan skärmen blir överfylld av bubblor. Det finns möjlighet att spela en hel turnering med upp till 10 spelare. Då gäller det bara att komma ihåg vilken färg man representeras av.
Välj själv om man ska räkna ut uppgifter (i options ställer man in vilka räknesätt som ska alterneras) eller svara på vilken räknesätt det ska vara. Ganska stressande men passar barn i mellanstadiet tycker jag.
Man kan även spela mot sig själv och satsa på att förbättra sitt resultat hela tiden.

Math on a tree

En liten ekorre samlar nötter och visar samtidigt pedagogiskt hur man kan tänka när man räknar addition och subtraktion. När det är addition ligger lite nötter utanför bohålan och ekorren hämtar fler och lägger bredvid. Vid subtraktion ligger många nötter utanför boet och ekorren hämtar in några. Hur många är det kvar utanför är frågan. Man får 3 svarsalternativ att välja på när man ska svara. Väldigt pedagogiskt, enkelt program. Bra till första additions och subtraktionsinlärningen. För att göra det lite svårare kan man låta datorn slummässigt välja när det blir ett additionstal eller ett subtraktionstal.Gratis.

onsdag 24 augusti 2011

Simple math

Simple math låter barnen träna på ett träknesätt i taget och i tre olika nivåer. Ett tal kommer upp och barnet kan räkna direkt i huvudet eller få hjälp avbilden som illustrerar talet. Jag tror att detta kan vara bra träning för en del elever men jag tycker nog att man bör stänga av ljudet. När man lyckas så får man applåder men det är folk som buar när man misslyckas. Inte så trevligt!

Build it up

För förskolebarn finns det en gratis trevlig app som låter barnen träna på att sortera saker i storleksordning eller efter vilken del som ska vara överst/underst. Det finns 9 olika saker att bygga.

Spooky sound pad

Spooky sound pad är en iphoneapp och den är gratis. Appen är enkel. Det enda du får är ett antal ruskiga ljud. Först tyckte jag att detta var lite löjligt men sen kom jag på att man utifån ljuden kan ge eleverna i uppgift att hitta på en berättelse som innehåller just dessa saker och när eleven läser upp sin berättelse kan man ljudsätta dem. Man kan ju själv välja om eleven redan innan ska veta att berättelsen kommer att ljudsättas eller det ska vara en överraskning.

ABC-kul

Abc-kul kostar 7 kr och är egentligen för iphone. Tre val finns att göra. Ska jag arbeta med versaler, gemena eller med siffror? När man valt kommer man in till en uppgift som är som en vanlig prick-till-prick. Bind samman bokstäverna i den ordning de kommer i alfabetet. Om man har ljudet på får man höra baokstavsnamnen på svenska! Man kan inte välja hur många bokstäver man får, ibland kan det vara bara början på alfabetet och ibland nästan hela. När man bundit ihop prickarna utgör de en bild som man då får, som belöning, se som en färgglad animerad bild.

Toca hair salon

Toca hair salon är en app som jag eg. tvekade om jag skulle ha med här. Det är väldigt kul och trevligt att välja ut en kund som man sedan kan kamma, klippa, föna, förlänga håret, trimma, färga och ta foto. Jättekul men kanske inte något att slösa tid på i skolan. Möjligtvis i förskolan för att det kan bli ett trevligt samtal kring vad man vill göra med kunden och träna ordförrådet. Just nu är appen gratis så jag vet inte vad den kostar.

Jungle fractions

Jungle fractions låter barnen träna på bråktal väldigt visuellt. De ska t ex nämna bråktalet som bilden ska föreställa, jämföra vilket bråktal som är störst (> = <), omvandla mellan bråkform och blandad form och addera bråktal. Man göra en inställningar kring hur stor nämnaren ska vara för att anpassa det till barnen. Barnen kan själv välja vilket djur som ska synas i bråkcirkeln och som visar med ett leende att det är rätt eller med en ledsen min att det är fel. Jag gillade den här appen. Den fungerar bra även för de som ska lära sig om bråk för första gången. Appen kostar 22 kr.

Jungle time

Jungle time är, som det mesta, en engelsk app men det fungerar bra ändå tycker jag. Man måste bara instruera barnen innan vad de för tillfället tränar. Det finns olika övningar: Ställ in den digitala tiden efter vad klockan visar, ställ klockans visare efter den digitala tiden, beräkna tidsskillnad och ställ in visarna efter tidsskillnaden. Du kan ändra klocka 12/24 h och du kan ställa in vad eleven ska träna: 1h intervall, 30 min intervall, 15 min intervall, 5 min intervall eller 1 min intervall. Du kan också ändra färg på visarna så att man tydligare ser vilken som är timvisare och minutvisare.
Barnen kan själv välja vilket djur som ska finnas i mitten av klockan och jag tycker att man blir glad i hela kroppen när man gör rätt och djuret öppnar sin mun och ler härligt. Djuret ser ledset (inte besviket) ut när man gör fel.
Det här är en app som jag nog kommer att använda en hel del känner jag redan nu.
Appen kostar 22 kr.

tisdag 23 augusti 2011

Begränsa vad barnen kan göra på din ipad

Pappas appar har information om hur man gör för att begränsa användandet för barnen.
Där står t ex att möjligheter finns för att låsa ipaden för användning, begränsa appköp och att se till så att det inte går att radera program. Naturligtvis kan man även stänga av internet så att barnet inte hittar på tokigheter här eller med internetanslutning över huvud taget.
Tyvärr är många av ändringarna sådant man inte gör varje gång man lämnar bort padden...

onsdag 10 augusti 2011

Memodies

Här har jag hittat en fantastiskt trevlig app (dessutom gratis) som tränar minnet samtidigt som man får träna sitt musikaliska öra. Det är som en klassisk simon-app men den är verkligen moderniserad. Det du ska göra är att härma blinkningarna/ljudet som åstadkoms och efterhand så byggs trevliga melodisnuttar upp. Man får till och med ett komp i bakgrunden så att det känns som om man spelar riktigt proffsigt. Wow, vad inspirerande. Jag fastnade en lång stund innan jag kunde samla mig för att skriva denna recension om appen.

Staraoke

Staraoke är en karaokevariant som liknar singastar. Man väljer karaktär, bakgrund och till sist låt. Just nu finns bara 4 låtar: Twinkle twinkle little star, Brother John, Itsy Bitsy spider och Old MacDonald. När man sedan börjar sjunga åker karaktären längs en bana och om man sjunger något så när rätt så samlar man in stjärnor längs vägen och får på så sätt poäng.

Numberline frog

Numberline frog visar enkelt hur man använder sig av en talrad för att räkna addition, subtraktion eller blandat. Väldigt bra nybörjarmatte-app tycker jag. 7 kr...

Bambuser


Bambuser är ett broadcastverktyg som både kan sända live men även sparar klippen om man vill det. Här finns möjligheter. Man kanske vill att föräldrarna ska få se skolavslutningen eller skolstarten live. Appen är gratis och det är väldigt enkelt att komma igång. Skapa ett konto på Bambuser och sedan är det bara att köra...
Naturligtvis är det sedan lätt att radera klippen så att de inte ligger där i onödan;)

tisdag 9 augusti 2011

Ruduko

Ruduko är ett klurigt spel där man ska placera ut sfärer, pyramider och kuber. I ytterkant har man hjälp av att färgade former visar att dessa ska finnas i just den kolumnen eller raden och de vita visar att de inte ska finnas där. Mycket klurigt tyckte jag...

Minnesträning

Wow, minnesträning. Det är det många elever som behöver. Detta var lätthanterligt och utmanande tyckte jag. Du får några sekunder på dig att titta på 4 bilder och ska sedan svara på en fråga. Enkelt?? Nej, man måste verkligen koncentrera sig...
Gratis!

Origami med sedel (dollar) och med ballonger

Gratisapp med vikningsinstruktioner till flera olika alster. Man får, när man väljer figur, information om svårighetsgrad och hur många sedlar som behövs (1 eller 2). När man sedan startar instruktionerna får man en vikning i taget och trycker själv fram när man är redo för nästa steg. Bilden man ser går att vända och vrida på så att man kan se den från alla håll vilket underlättar vikningen.
Är det någon som har måtten på en dollarsedel så får ni gärna skriva in det i kommentarsfältet nedan.

Här har vi så en till gratisapp från samma tillverkare som ovan. Nu är det ballonger man kan forma till figurer genom steg-för-steg instruktioner i 3D.


Happi läser

För 15 kr får man här en väldigt trevlig lästräningsapp. Ett ord i taget dyker upp och man ska välja vilken bild som motsvarar ordet. När man gjort rätt 6 gånger får man en frukt som man kan "äta upp" genom att tucha den. Äntligen något bra på svenska!

KG Math HD

KG Math som innehåller mycket av det barnen behöver träna i åk f-2. Suverän app för bara 7 kr. Titta nedan för innehåll. Man kan även använda appen för att träna språk t ex vad de geometriska formerna heter på engelska.


Math hjälte

Här har vi möjligheter minsann... Detta matteträningsprogram spänner över flera åldrar då man enkelt kan välja vilka räknesätt man ska använda. Uppgiften står överst i rutan och undertill hoppar talen upp i form av kaktusar. En tjej håller koll på om man gör rätt eller fel och om man har ljudet på så hör man hennes glada/ledsna ljud. 

måndag 8 augusti 2011

Veckoappen


Gratisapp som talar om vilket veckonummer det är just nu genom att det syns i appikonen direkt på skärmen innan man startar appen. Se nedan. När man startar kan man lätt se alla röda dagar under året/åren.

fredag 5 augusti 2011

Svampar-iPhone appar

50 vanliga svampar finns i bild och med lite text... appen kostar 7 kr.

Slutligen har vi en app som kostar 22 kr och som ni ser så liknar de varandra väldigt, alla tre.




Våra träd

Våra vanligaste träd med bild och lite text... Appen kostar 7 kr.

Art of glow

Art of glow är gratis och ett fantastiskt första skrivverktyg då det fortsätter att fylla i de bokstäver som man skriver. Man behöver ju inte skriva, man kan måla också men att utnyttja detta till att träna att skriva bokstäver...

Fluidity

Gratisappen fluidity låter barnen bekanta sig lite med fenomenet iPad och touchfunktionen. En härlig plasma i olika färger fyller skärmen och man kan sätta fart på den i olika riktningar.

måndag 1 augusti 2011

Stjärnsystem

I Reward Chart är ett stjärnsysten där man belönar barnet för bra saker det gör. I liteversionen kan man bara följa ett barn åt gången medan man i fullversionen (28 kr) kan ha många barn inlagda. Det är också begränat i liteversionen till 4 uppdrag som kan bli belönade.
Man registrerar alltså ett barn och kommer överens om vad barnet kan bli belönat för och hur många stjärnor de ska få för varje sak. Det finns redan en hel del förslag inlagda (på engelska) men dessa kan man rensa bort och skriva in egna. Sedan ska man också gå in och kolla belöningssystemet. Barnet kan köpa belöningar för de hopsamlade stjärnorna. Här finns också redan förslag inlagda men dessa kommer man också överens om innan det hela börjar.
Jag har hållt på med stjärnsystem på många olika sätt under flera år men här ser jag en möjlighet att få det individanpassat men ändå samlat på ett bra ställe. Jag vet inte riktigt hur man delger föräldrarna resultatet (via appen kan man lägga ut när belöningar delats ut via facebook eller twitter) men egentligen ska man inte behöva det mer än som en summering på utvecklingssamtalet.
Obs! Appen är en iPhoneapp vilket ger ett kornigt utseende på bilden när man förstorar den i padden. Den går inte heller att vända och vrida på...


I Write Words

I Write Words lite har jag provat och jag vet inte vad skillnaden är mot fullversionen (22 kr).
I alla fall så handlar detta om att träna hur man skriver bokstäver och siffor på rätt sätt. Ett litet djur ska guidas genom bokstaven/siffran. Man kan ändra storleken på bokstaven/siffran så att de som är duktigare motoriskt får det lite svårare.
När siffran är skriven dyker en tärning upp där siffran kan uppfattas även antalsmässigt. Tyvärr är rösten på engelska men de trevliga tillmälena "good" och "bravo" är väl inte fel att få höra. När man sedan tittat på siffran ska den flyttas till hörnet innan man får nästa skrivuppgift.
När det gäller bokstäverna så kan man välja om man vill ha en i taget eller få flera (som dock skrivs ett i taget men till sist bildar ett ord, på engelska). Man kan också välja gemena eller versaler. Tyvärr finns då inte å. ä och ö men a och o finns och då har man ju gjort det mesta jobbet. Nu är det upp till var och en att bestämma om det är viktigt att skriva bokstäverna "rätt" och om man vill detta så är detta en trevlig app. Jag hade gärna sett att man använde den på förskolor så att barnen inte behövde sitta själv och klura på hur man "ritar av" bokstaven utan kan lära sig "rätt" redan från början. Man behöver nog inte oroa sig för att detta blir tråkigt eller barnsligt för min 9:åriga son satt gladeligen med detta en god stund igår kväll...

Addiquizz

Här kan man träna algoritmer (uppställningar). Stilrent, enkelt att manövrera och  med små ljudeffekter hela tiden. Trevligt.
Addiquizz finns som lightversion och fullversion (15 kr) med den skillnaden att man får tiotalsövergångar i addition och subtraktionsalgoritmerna i fullversionen.

Name that number

Name that number och är kanske mest lämpat för mellanstadiet och uppåt. Som ni ser nedan så får man ett antal siffror och räknesätt. Dessa ska placeras rätt så att man får svaret uppe i vänster hörn. Under talraden kan man få hjälp med vilket svar man för tillfället har. Kul men tålamodskrävande. Det är inte helt fel att ha någon att diskutera med.